Експерт: Ще има плавно повишение на цените на имотите у нас

Не се очакват сериозни катаклизми на пазара на имоти в България, ще има плавно поскъпване. Това прогнозира Иван Козаров, търговски директор на Arco real estate. По думите му, кредитите са достъпни и бизнесът с недвижими имоти у нас леко преминава през ситуацията с пандемията. 

„В София не се отчита спад на цените на имотите, продавани „на зелено”, завършените жилища дори поскъпват. Инвеститорите станаха много по-гъвкави по отношение на схемите за плащане“, обобщи той.

Козаров посочи още, че третото тримесечие на 2020 година е било силно за имотния пазар у нас, като в столицата е отчетен 8-процентен ръст на сделките на годишна база. Не можем да пренебрегнем и негативния ефект от коронакризата, който остави отпечатък върху бранша.
Според Козаров пандемията променя критериите и изискванията на средностатистическия купувач. Той обясни, че вече се търсят по-големи жилища, имоти с големи тераси, с дворове, част от затворени комплекси, както градски и крайградски къщи. Причина за това е, че голяма част от населението работи или учи от дома си и има необходимост от повече пространство.

 „Повечето купувачи се ориентират към нещо по-завършено. Има глад за завършени имоти в София или такива, които са на финалната права”,

посочи още Козаров. Той е на мнение, че има по-висок интерес към готови проекти, защото за завършване на строежите „на зелено“ са необходими поне 24 месеца и купувачите са предпазливи при покупки заради рисковете. 

„Инвеститорите са по-гъвкави при схемите на плащане на имота", посочи експертът. „По-рано, при извънредното положение беше практика на ранен етап, при груб строеж, да се дадат до 50% от стойността на имота, но сега изискванията се адаптират, за да се чувства купувачът по-защитен“, допълва още той.

Според Козаров през тази година не се очакват сътресения на имотния пазар в България, а дори се прогнозира продължаващ плавен ръст на цените на фона на достъпните кредити. Той отбеляза, че към момента ипотечният кредит може да достигне до 90% от продажната цена на имота, но посъветва купувачите самоучастието им да бъде между 20 и 25% от цената на жилището.
 
 

Нови оферти

Нови оферти