Поглед към бъдещето на имотния пазар у нас

Коронакризата определено обърна бизнеса през последната година и половина. Въпреки, че повечето сектори бяха засегнати, можем да кажем, че имотният пазар остана стабилен на фона на цялостната обстановка в страната. Цифрите показаха стабилни показатели спрямо 2020 и 2019 година, а анализаторите прогнозират запазване на тенденцията и през следващата година. И не само това. През следващите няколко години определено ще има раздвижване на пазара, а ние ще ви разкажем за няколко ключови фактори, които ще доведат до това.

Home office и нуждата от повече пространство у дома

Коронакризата промени ритъма на живот и тази тенденция няма скоро да отмине. В исторически план фактите сочат, че пандемиите в световен мащаб продължават минимум 2 години, а отшумяват след минимум 3 до 5 години. Как това рефлектира върху имотния пазар?
От началото на коронакризата огромната част от населението трябваше да остане у дома. Работата, срещите ни, ученето се пренесоха във виртуалното пространство, а това неминуемо се отрази и върху физическото пространство в домовете ни. Ако до март 2020 година прекарвахме основно времето у дома за спане и хранене, днес ежедневието на все по-голяма част от населението преминава в дома им. Малките жилища се оказаха истинско предизвикателство за семейства с деца, които трябваше паралелно да учат и работят от дома си. Дори млади двойки без деца трудно намериха уединено и тихо работно пространство в двустайното си жилище. Всички тези фактори станаха повод за нарастване на интереса към многостайните жилища. Увеличи се ръстът на покупка и наеми на жилища с по-голяма квадратура.
Освен необходимо условие за намаляване на разпространението на коронавируса, бизнесът съзря и огромните ползи от home office – по-малко офис разходи, намаляване броя на болничните и разходите за командировки и др. Ето защо, ние смело можем да твърдим, че интересът към покупка или наем на по-големи жилища тепърва ще нараства. А ако се чудите дали да инвестирате в подобно жилище, то няма сгрешите, ако го направите.

Метрото – основен фактор при избора на имот

Можем да кажем, че проблемът с паркирането е сред основните проблеми на голяма част от населението в столицата. Постоянното увеличение на жителите и работещите в София през деня определено е и причина за натоварения уличен трафик. Ето защо много купувачи се насочват към търсене на жилище в близост до метро. За тези от вас, които искат да инвестират в жилище за отдаване под наем, съветът ни е да не подценявате метрото като ключов фактор при избора Ви. Къде текущо има изградена метростанция и къде ще бъде доизградено метрото в следващите години е от стратегическа важност за Вашата инвестиция.
Третият лъч на метрото, който „изгря“ през годината, е с дължина от 52 км и покри участъците от "Красно село" до "Хаджи Димитър" и Околовръстното шосе между "Овча купел" и кв. "Горна баня". В следващите години метромрежата на София ще се разрасне допълнително - третият лъч ще достигне в североизточна посока до бул. "Ботевградско шосе", между жк "Левски" и кв. "Враждбена". Планира се и разклонение от Военна академия през зала "Арена Армеец" до The Mall. Има проект и за още две спирки след Бизнес парк София - първата на Околовръстното шосе срещу "Декатлон", а втората - срещу IKEA и "София Ринг Мол". Със сигурност това ще привлече още строителни предприемачи към тези зони.
Тук е важно да отчетем и факта, че местната власт също насърчава изграждането на жилищни сгради в близост до метрото като част от политиката за намаляване на вредните емисии и трафика в столицата. Според промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, приети през 2018 г., мaĸcимaлнaтa виcoчинa (ĸoтa ĸopниз) нa нoвитe cгpaди в пo-гoлямaта чacт от Coфия e 75 м. Но аĸo тepeнът e близo дo мeтpocтaнция (в 400-метровата зона), ce пoзвoлявaт oбeĸти c виcoчинa дo 100 м, като разпоредбата не важи само за цeнтъра и за районите "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев".

Airbnb и бъдещето на краткосрочните наеми

Платформата Airbnb промени цял микросегмент на имотния пазар и превърна краткосрочните наеми в атрактивна опция за инвеститорите. От основаването си през 2008 г. като малък американски стартъп Airbnb доби размерите на публична компания с над 110 млрд. долара пазарна капитализация.
На всеки печеливш пазар обаче в един момент започва да се губи балансът между търсене и предлагане. И тук конкуренцията си каза думата - средните наеми започнаха да падат, а оттам и показателите за заетост и доходност. Към края на 2019 г. в Airbnb бяха регистрирани над 3300 апартамента от София и над 10 000 за цяла България.
Коронакризата допълнително оказа негативно влияние. От март 2020 г. самолетните полети бяха спрели да летят, а днес броят на полетите все още е в пъти по-малък спрямо последните години. Чуждестранните туристи намаляха и апартаментите в Airbnb опустяха. Коронакризата сви близо два пъти броя на регистрираните имоти от България в платформата.
Коронавирусът обаче няма да заличи сегмента на краткосрочните наеми. Очакванията са след края на пандемията туристите да се завърнат с нови сили и още по-жадни за приключения.
Факторът Airbnb досега не се отразяваше на новото строителство в София. Интерес към подобни инвестиции имаше, но предприемачите избягваха този тип купувачи, за да съхранят средата на обитаване. Наемателите в Airbnb апартаменти понякога са доста шумни и създават дискомфорт на дългосрочните обитатели в сградата. Това може да се реши чрез цялостна нова концепция при проектирането на сградите - чрез обособяване на отделни части със самостоятелни входове в новите сгради. Апартаментите в тях ще бъдат предназначени само за краткосрочни наеми и ще позволят лесното им управление и поддръжка. В България вече има строителни предприемачи, които мислят в тази посока и скоро ще бъдат готови да отговорят на интереса.

Нови хоризонти пред виртуалните огледи

Оглед на жилище от дивана в хола? Виртуална разходка при избор на нов дом? Ако до преди няколко години това щеше да звучи като фантастичен сценарий, днес виртуалната реалност напълно позволява подобен такова изживяване. Виртуалната реалност намира все по-голямо приложение в света на недвижимите имоти, предоставяйки огромен брой ползи за всички страни. Купувачът има възможност от вкъщи да се разгледа желания апартамент. Още по-реалистично става, ако се прибави оборудване за виртуална реалност - очила или шлем. VR технологията направи огледите бързи, лесни и атрактивни. Един имот може да бъде разгледан от хиляди клиенти за броени дни, докато за същото време едва ли могат да се организират повече от десетина огледа.
Строителните предприемачи и агенциите за имоти в България също инвестират, за да направят възможни 3D огледите. Трябва да подчертаем, че у нас "отдалеченият достъп" служи само за добиване на първоначална представа за обекта. После задължително следва физически оглед или дори няколко, и едва тогава евентуално се пристъпва към сделка.
В следващите години виртуалните огледи на имоти ще станат още по-реалистични. Това ще стане с навлизането на виртуалните светове, каквито досега сме гледали във фентъзи филмите.
Интересен е фактът, че преди няколко месеца Facebook Inc. представи бета-версия на футуристичния проект Horizon, който има потенциал да се превърне в следващото голямо откритие. Разработчиците вече са поканени да разработват свои тематични мини-светове в Horizon и отсега може да прогнозираме: светът на недвижимите имоти ще има ярко присъствие във виртуалната вселена.

Eврозоната и чуждестранните инвеститори

Темата за влизането на България в Еврозоната се превръща в уравнение с все по-малко неизвестни. От изказвания на управителя на БНБ Димитър Радев и на министъра на финансите Кирил Ананиев се разбира, че еврото ще замени българския лев през 2024 г. След по-малко от три години и точно 25 г. след въвеждане на европейската валута - първоначално като валута за безналични плащания в 11 страни-членки.
Предимствата от членството в еврозоната са много: ще спести разходи за превалутиране, ще свали още цената на кредитите (при равни други условия), ще окаже положителен ефект върху търговията, туризма и недвижимите имоти. Ако германец, французин или италианец няма нужда да сменя валута, за да посети България и да се разплаща тук, това ще бъде допълнителен фактор за стабилност и доверие.
През годините еврото победи скептиците, които го предвещаваха неговия крах. Днес еврозоната е елитен валутен клуб на мнозинството държави от ЕС, а еврото е втората най-популярна резервна валута в света, водена от щатския долар. Единствените страни от ЕС, които все още нямат за цел да заменят местната валута с евро, са Чехия, Унгария, Швеция и Дания. Но дори в там на много места се приемат плащания с евро.
Присъединяването към еврозоната обикновено е съчетано с увеличаване на чуждестранните инвестиции в имоти. Това показва практиката от държавите, които вече са приели еврото за официално разплащателно средство. Интересът започва още с влизането във валутния механизъм ERM-II, известен като "чакалнята" на еврозоната и продължава след приемането на еврото. Обяснението е следното - редица инвестиционни фондове в Германия, Франция и други страни от ЕС имат стратегия, която им позволява да инвестират само в държави от еврозоната. Така те елиминират валутния риск при вложенията си, който може да им донесе сериозни загуби, особено при голяма динамика в курса. Присъединяването на България във валутния клуб автоматично ще постави страната ни на инвестиционна карта на тези фондове. А с това нараства и потенциалния брой на инвестициите в страната.

Нови оферти

Нови оферти