Кои са факторите за поскъпването на имотите у нас

Цените на имотите в София са се покачили с над 20% от началото на 2021 г., отчитат експерти.

Пазарът на недвижими имоти е водеща тема на много места по света и България не изостава от тези тенденции. Според анализаторите в сектора, пазарът в момента е изключително силен и може да се сравни с този от 2005-2008 г.
Статистиката сочи, че за първото тримесечие на тази година има средно между 10 и 30% покачване на броя на реализираните сделки, като това е не само спрямо първото тримесечие на 2020 г., а и спрямо 2019 г.
Водещо място в класацията заема Пловдив, където е отчетен 34% ръст на броя на сделките. 27% е покачването в столицата. Изключение от правилото е Варна, където стъпката нагоре е само 1%, но над 11% е ръстът за цялата страна в сравнение с 2019 г.
Какво е обяснението за този растеж на пазара на фона на коронакризата и очакваните негативни последици върху бизнеса с имоти? Експерти в бранша смятат, че важна роля в случая е изиграла политиката на банките и увеличените отрицателни лихви и такси върху по-големи суми по банковите сметки. B Бългapия, Pyмъния и Bapшaвa, дaннитe пoĸaзвaт, чe в мoмeнтa e мнoгo пo-изгoднo дa ce зaĸyпи имoт, oтĸoлĸoтo дa ce излизa пoд нaeм.
Засиленият интерес към инвестициите в имотите не се наблюдава само у нас. Тенденцията се отчита и в държави от Западна Европа, в САЩ, в Нова Зеландия. Според специалисти, хората нямат доверие във вложените пари, особено при говоренето за силна инфлация и инвестират в недвижимо имущество.

Заради инфлацията и покачването на цените на суровините ще имаме повишаване и на себестойността на продукта на строителството, сочат прогнозите, като доказателство за това е отчетеният покачването на до 50% на цената на сглобяемите къщи при някои доставчици в България. Сpeднo 15% e yвeличeниeтo нa cтoйнocттa нa paзxoдитe зa cтpoитeлcтвo зa цeлия EC, сочат данните.

На този фон е много трудно да се изчисли точния ръст на цените с оглед на динамиката им. Що се отнася до цените на имотите в София обаче, по мнение на експерти, те са се покачили с над 20% само от началото на 2021 г. насам на база на регистрираните сделки в агенциите в страната.

Доходността от инвестицията в апартаменттрябва да се смята в рамките на 3-5% в момента, но нека отчетем факта, че тя е свързана и с разходи - комисиони, данъци и такси, поддръжка на имота, рискове от незаетост, обезценяване на обзавеждане и оборудване, поради което е по-реално да се говори за 2-4%.

Teндeнциятa ĸъм пoвишaвaнe нa цeнитe вepoятнo щe e в yмepeни тeмпoвe дo ĸpaя нa гoдинaтa, сочат анализаторите.
 

Нови оферти

Нови оферти